Navštíveno 5228x

ahoj, potřeboval bych helpnout s pár věcma, v první řadě zkontrolovat box.
Se simulací jsem se drbal 3 dny, tak snad to bude ok, ale radši bych ať to zkoukne někdo víc zkušenej, přecejen jsem toho moc nenastudoval a je to moje první dílo co se týče ozvučnice.
Pro zajímavost originál box by měl mít 71l, bassreflex 150 x 350 mm a naladěnej je asi na 29Hz, nevím jestli jsem si sehnal všechny údaje správně, ale snad jo.
Můj box mi vychází na 67.84l, 58.31l po odečtení všeho co příjde dovnitř. Bassreflex 100mm x 320mm, ladící frekvence Fb vychází na 33,31Hz.
Případně můžu dodat na kontrolu celej projekt z BassBoxu 6, trochu jsem tam bojoval i se zadáváním parametrů repra.

Tohle je křivka z našeho CZ Car&Hifi

celkem slusnej box ma udelanej sekin na tento sub
tady ještě německý Auto Hifi, box 71l, nátrubek 100x340mm...

Frenkie: ok a počítal sám? Potřebuju někoho kdo mi poradí s tímhle, mám danou vejšku a hloubku boxu, toho se musím držet takže nějaká jiná bedna mi nepomůže
koukni sem
[ Link ] trebas ti to pomuze aspon trosku

07.04.2009, 14:48 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-04-07 14:54:36
Asi bych to upravil tak, aby byl o něco kratší nátrubek vzhledem k průměru. Délka nátrubku = max. 3x jeho průměr. Na kolik ho chceš ladit ?
Při ladění na 38Hz vychází ozvučnice 50L a nátrubek 10x24cm. Co na tom budeš poslouchat ?

07.04.2009, 15:18 |
clown neladit, nevymejslet moc picoviny od ladicu (vetsina z nich tu muze tak ladit doma maximalne tak otacky ve vysavaci)
zde mas presnej nakres :o) box od Sekinu je od toho odvozenej .., cena odpovida praci a matrosi :o)
[ Link ]

07.04.2009, 18:12 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-04-07 18:13:06
A ten origo box by neměl mít ladění 29Hz pokud je FS 31.1 Hz. A teď jdu poladit ten vysavač.
07.04.2009, 14:48 | hifim@ni@k | Upraveno: 2009-04-07 14:54:36
Asi bych to upravil tak, aby byl o něco kratší nátrubek vzhledem k průměru. Délka nátrubku = max. 3x jeho průměr. Na kolik ho chceš ladit ?
Když ho zkrátím, dostanu se na jinou frekvenci, trochu jsem to pošteloval a vychází to teď aspoň 10x32cm , Fb 33.31Hz. Nejde až tak o to na kolik chcu ladit, ale spíš by mě zajímalo na kolik by se to mělo naladit při těch mých rozměrech a objemech bedny
07.04.2009, 14:56 | hifim@ni@k
Při ladění na 38Hz vychází ozvučnice 50L a nátrubek 10x24cm. Co na tom budeš poslouchat ?
Mám daný rozměry ozvučnice do vestavby, vychází to na necelých 68l, 58l po odečtení repra atd.. Takže potřebuju spíš tohle nějak naladit než hledat lazení beden s jiným obsahem. Poslouchat na tom budu nejvíc dance a R'N'B', taky ale dost disco a trance.
07.04.2009, 15:18 | clown
neladit, nevymejslet moc picoviny od ladicu (vetsina z nich tu muze tak ladit doma maximalne tak otacky ve vysavaci)
zde mas presnej nakres :o) box od Sekinu je od toho odvozenej .., cena odpovida praci a matrosi :o)
Tenhle výkres jsem si stáhl ještě dřív než jsem měl repro, ale opět mě moc nepomůže, má vnitřní objem 71l a bassreflex 15x35cm, já mám daný jiný rozměry, hlavně se musím vejít do 38cm na vejšku a mám danej sklon sedaček + hloubku boxu.

08.04.2009, 10:12 |
clown to pak jo rozmerem si mel zacit :o)
Tak co takto ? Při tvých 58L a nátrubku 10x20cm bude naladěná na 38Hz. To by mělo odpovídat tomu co posloucháš. 33Hz je zbytečně nízko.
psal jsem "Můj box mi vychází na 67.84l, 58.31l po odečtení všeho co příjde dovnitř..." :)
Ok, takže pokud při 38Hz vychází na 58 litrů nátrubek 10x20cm, postavím to, koupím nátrubek 10x38 a budu postupně zkoušt dýlky od 32 do 2cm a uvidím jak se mi to bude líbit :))
psal jsem "Můj box mi vychází na 67.84l, 58.31l po odečtení všeho co příjde dovnitř..." :)
Ok, takže pokud při 38Hz vychází na 58 litrů nátrubek 10x20cm, postavím to, koupím nátrubek 10x38 a budu postupně zkoušt dýlky od 32 do 20cm a uvidím jak se mi to bude líbit :))
aha, editace nějak nevyšla :))
Ano, těch 58L je bez subu a nátrubku. Nátrubek je oboustraně zaoblený.
no jo, tak ale já to budu mít 68 bez subu a bez nátrubku, 58l to bude s..
To je zmatek :-) Těch 58L vezmeš a připočítáš k nim sub a nátrubek. Pokud je to 10L, tak bedna bude celkově 68L. OK ?
no jasný, prostě čistá bedna má 68l, když do ní dám sub a nátrubek, bude mít 58, repro s rourou uberou 10l z těch 68 :D
takže na boxu jsem začal intenzivně pracovat, nakonec bude z 22mm MDF, 28mm neměli a 30mm už by byla strašně těžká, vlastně i ta 28mm :)
Na zesy jsem si udelal police z 18mm MDF, který budou vlevo od boxu, takhle vypadaly po provizorním smontování a narafičení zesů:

pak jsem si koupil a nechal nařezat 22mm MDF na box, zbyly mi ještě 3 velký desky kdyby někdo chtěl...

šikmý hrany jsem si ale musel dořezat sám

první přezkoumání výpočtů rozměrů přiložením dílů k sobě dopadlo kupodivu dobře :))

takže jsem začal provizorně montovat...

...a po další kontrole, tentokrát už všech dílů...

...se muselo všechno dobře dobrousit, dopasovat...

Současná podoba...

Dneska odpoledne bych chtěl předělat všechny provizorní šrouby z 3x35 na finálních 4,5x60 a celý to po vyříznutí děr pro repro a nátrubek sešroubovat a slepit. Teoreticky už by dneska mohl poprvý na zkoušku zahrát.
Nakonec to teda po změně tloušťky desek vychází na 70.87 litrů, 62.8 litrů po odečtení repra a nátrubku. Čelní deska bude tlustá 40mm. Teď se ještě rozhoduju jestli do bedny po vzoru originálu vlepit na zadní šikmou stěnu výztuhu, nebo jestli se na to vyprdnout, asi jí tam ale dám..
Další věc je tlumení tlumícím rounem - ano či ne?
Tlumení je lepší zkusit dle poslechu. Uvidíš co ti bude vyhovovat.
tak jsem opět pokročil, zítra už to snad osadím a poprvé poslechnu

Tak jsem zvědavý jak se ti bude líbit zvukově.
dnešní pokrok, poprvé zahrál :) Bez nátrubku a v provizorním zapojení, ale naprostá spokojenost. Když nastavím přes 50% hlasitosti, už mám strach že se membrána utrhne, víc radši nedávám :D Zvuk geniální, zítra dorazí zbytek věcí, takže se nemůžu dočkat, předpokládám že s nátrubkem to bude ještě o něco lepší :)

nátrubek a terminál na místě, kompletně hotovo, resp. připraveno na potažení :) Začíná druhá etapa, kompa.

26.04.2009, 09:54 |
clown dej pod ten zesik gumovy nozicky, at se neprenasi tolik vibraci .., preci jen, SPXL hraje od 33Hz :o)
Ten signálový kabel dej pod zes.
nožičky budou, signálovej ještě není finální, nad monoblokem bude ještě čtyřkanál, takže kabely budou uspořádaný jinak ;)

26.04.2009, 11:54 |
Boďa Hele kluci nesekli ste se tak trochu v tý origo bedně? :-)
Její vnitřní objem je 67l...
Když od toho odečteš teda nátrubek (150x350 - 6,2L) a repro podle Tebe 8l, tak to ladění určitě nevychází na 29Hz...
Nemotal jsem do toho teda odebranej materiál z děr, kterým ten objem zase trochu naroste... (by bylo 3,3l)
Ale výrobce asi nebude zase tak hloupej a jen tak ze srandy k takovýmu repráku nedal 15cm rouru.
Těch 10 bude stopro málo ;-)
jsem psal že to nejsou ověřený informace, to ladění je samozřejmě blbost ;) Nátrubek stačí, hraje to parádně ;)
tak zde je vidět další pokrok. Za hasičákem je aku Power Cell 3000, ještě čekám na rozvodnej a jistící blok od Audisonu a začnu to dávat dohromady po vzhledový stránce

ako si spokojny stouto kombinaciou?
tlak bass a podobne....?
mě to vyhovuje, tlak 140,8db na čínským rádiu, uvidíme kolik to dá příští sezónu na Alpiňácký rádio. ALe na kombíka je to slušný. Na poslech to moc není, mám to nalazený hoooodně nízko, 36Hz.. Ale kdybys naladil na vyšší frakvenci, tak i na poslech to bude super :)